Dit is de Geelsnavelcotinga. Een vogel uit een van mijn favoriete vogelfamilies, de cotinga's. Toen mijn broer Harrit en ik voor 9 dagen naar Costa Rica gingen om vogels te kijken waren we het erover eens dat de trip zeer geslaagd zou zijn als we een vogel uit deze familie zouden zien. Toen we op een dag een wandeling maakten vlak bij onze lodge bij de Rio Tarcoles zag ik ineens meerdere kleine witte vlekken in hoge boomtopen. Bekend van deze soort is dat hij vaak in de canopy zit, hoog in de boomtoppen waar hij slecht zichtbaar is. Tot mijn grote verbazing kwam een aantal ineens op ons afvliegen en ging op niet al te grote afstand in een niet erg hoge boom zitten. Met hartslag 200 heb ik er een paar foto's van kunnen maken. Deze bijzondere soort komt alleen voor in een klein gedeelte van Costa Rica (endemisch) en wordt door teruglopend habitat in zijn voortbestaan bedreigd.
Deze soort heet de Bayawever. Ook deze foto is me dierbaar door het verhaal wat er aan vastzit. Op de laatste dag van onze vakantie met gezinnen in Sri Lanka vertelde iemand ons dat er in de buurt van ons huurhuis wevernesten gevonden waren. Mijn broer en ik waren wel geïnteresseerd en men wilde ons er wel heen brengen. Na een korte rit met een tuktuk kwamen we bij een rivier waar we met onze dure camera's met een hele smalle boot overheen gevaren werden. Aan de overkant stond een nieuwe tuktuk klaar die ons een heel eind landinwaarts reed. De richting werd echter steeds minder overtuigend en geregeld werd omstanders gevraagd naar de "Uruguru" waarvan wij aannamen dat dat de wevers moeten zijn geweest. Uiteindelijk kwamen we bij een soort dorpshuis waar een aantal hele oude mannen wel wisten waar we heen moesten. Na een discussie die zeker tien minuten duurde en waarbij routetekeningen in het zand werden gemaakt stapte één van de dorpsoudsten bij ons in de tuktuk en reed ons naar een plek waar allesbehalve wevers waren. Toen wij de moed al opgaven kwam er echter ineens een inzicht en bracht hij ons toch nog naar een plek waar inderdaad een wevernest hing. De opluchting was groot ("Uruguru!, Uruguru!") dat ze het toch nog hadden kunnen vinden.
Van alle foto's op deze site bezit Eric van der Meer het copyright. De foto's mogen dus niet zonder zijn toestemming worden gebruikt